Pihinger

Snoezelen terápia

"A Snoezelen-, vagy multiszenzoros környezet (multi-sensory environment - azaz MSE) terápia egy, az 1970-es években, Hollandiában, eredetileg értelmileg akadályozottak számára kifejlesztett, de ma már széles körben alkalmazott eljárás.
A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók (figyelem, érzékelés, észlelés ...) fejlesztése, aktivizálása. Relaxációs hatását is az érzékeken keresztül éri el. Legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, mely egy biztonságos, stresszmentes környezet, melynek ezzel együtt erős stimuláló hatása is van. Elemeiben semmi kötelező felszerelési tárgy nincs, inkább jellemző a különböző terápiás eszközök szabad összeállítása, a felhasználók speciális igényeinek megfelelően.
Minden esetben ablakmentes vagy megfelelően árnyékolt szobáról van szó, melyben helyet kapnak a vizuális érzékelést serkentő fényingerek (lámpák, fényvisszaverők, világítóeszközök - pl. lávalámpák), különböző mobilok úszó vagy lebegő formában, kivetítővel nagy méretben a falra vetített képek. A hallást kellemes zene, a tapintást a legkülönfélébb anyagokból összeállított berendezés vagy tapintófal ingerli, az limbikus rendszert vízággyal, a szaglást különböző aromaterápiás eszközökkel stimulálható. A szoba egy gazdag ingeráradat, mely a teljes nyugalom állapotában elönti az embert.
A "snoezelen" szó a holland "snuffelen" (felkutat, feltár) és a "doezelen" (szendereg) szavakból ered. Az elnevezés a terápia kétféle célra való felhasználhatóságára utal:
1. A terápia során fejleszthető a különböző érzékszervek működése, azok integrációja. Lehetővé teszi - a felkínált ingerek által - az új, pozitív tapasztalatok gyűjtését, az intenzív érzékelést, a kellemes ingerek felvételét, befogadását, használatát, ezzel motiválva a felfedezés örömét, serkentve az aktivitást, a világ felé való nyitottságot.
2. A terápia során az érzékszervek gyengéd, élvezetekkel teli stimulációja valósul meg egy biztonságos, harmóniát sugárzó környezetben. A relaxációt segíti a nyugtató hatású zene, a színek, fények játékán alapuló látványelemek, hinták.
A Snoezelen szoba meleg, biztonságos, harmonikus, esztétikus nyugalmat árasztó környezet, ahol több érzékszerv stimulálása valósulhat meg különböző ingerek, a fény-, szín-, hanghatások, a zene, az illatok által.
A Snoezelen terápia nagy előnye, hogy tanulási helyzet nélkül, pozitív, kellemes élmények átélésével fejleszt, miközben örömet, nyugalmat ad, és - ami a súlyosan, halmozottan sérülteknél, autista gyermekeknél, hallássérülteknél különösen fontos - nonverbális eszközökkel is megvalósulhat." Forrás: Kézenfogva Alapítvány

Ahogyan a neve is mutatja, egy olyan szobát álmodtam meg, ahol pihenni, feltöltődni lehet miközben a különböző ingerek nyugtató vagy serkentő hatást váltanak ki, pont azt, amire a személynek a legnagyobb szüksége van. Egy hely, ami nem túlpörgeti, hanem megnyugtatja a gyerekeket; egy hely, ahol nincs hangoskodás, hanem nyugodt csend van, esetleg kellemes hanghatásokkal kiegészítve. Egy hely, ahol az érzékszervek által felfedezett interaktív berendezések segítik a teljes kikapcsolódást minden korosztálynak. A 2023-as nyári táboraimban egy kezdetleges szobát berendeztem és a gyerekek imádták.

Gyereknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom!

Próbáljátok ki:

- babátokkal, amikor a mindennapok monotonitásából szeretnétek kiszakadni. A nyűgős, kialvatlan napokban nyugodt feltöltődésre vágytok, miközben babátok is egy biztonságos légkörben fedezheti fel a világot. Fogzás, hasfájás okozta diszkomfort érzetről a figyelem elterelődhet. Nem csak a babátokra lehet jó hatással, hanem ti is nagy eséllyel kikapcsolódhattok.

- valami megmagyarázhatatlan nyugtalanság jelent meg az ovis napok után, vagy nehéz időszak van a suliban? Beszoktatáskor, nagy változások idején, elvárások nyomasztó hatásának oldására, bármikor, amikor úgy érzed, hogy jó lenne valami, ami eltereli gyermeked figyelmét.

- ha különleges bánásmódot igénylő gyermeket neveltek

- ha már betegség miatt huzamosabb ideig elmarad a közösségi élet

- ha különleges élményt szeretnétek ajándékozni

Egy alkalom időtartama 50 perc. A gyerek életkorára, speciális igényeire hangolom a szoba berendezését. Nem mellesleg, hogy az egyhangúságot mellőzzük, ünnepek és évszakok váltakozása is megmutatkozik majd a szoba berendezésében. 

A gyerekeket kisérővel várom, azonban kérésre eltekintek a kis tanoncaim esetében. Maximum egyszerre két gyereknek ajánlom.

Árak

Privát bérlés - 50 perc - előre egyeztetett időpontban - 3.000,- Ft/család vagy 2 gyerek kisérő nélkül

Privát bérlés - 50 perc - előre egyeztetett időpontban - 5.000,- Ft/ barátnős kikapcsolódás kisbabáitokkal

Bérlet - 5x50 perc - 60 napos felhasználási idővel - 14.000,- Ft,  1 család vagy gyerekpáros belépésére használható fel, másra át nem ruházható, kizárólag privát bérlésre vehető igénybe